Téli gumi a Sportage-ra

2015.11.17. 10:50

Tisztelt Gumidoki!

2014-es, 1.6-os benzines Kia Sportage-ra szeretnék téli gumit venni felnivel. Az ajánlott méret 215/70, 16 col esetén, de több gumis kereső a 215/65-ös méretet is beadja, kérdésem, hogy utóbbi is megfelelő-e rá? Másik kérdésem, hogy 4x4-es gumikat érdemes-e venni rá, (pl. a Dunlop SP Wintersport 4 D), ha terepen nem használom? (jóval nagyobb a választék minőségi gyártókból) Jelenleg 17 colos nyári gumi van az autón, a 16 colos mérettel érezhetek-e vmilyen változást?

Kedves Levélíró,

A Kia Sportage esetében 2014. 03. hóban volt egy facelift. Ez azt eredményezte, hogy az ettől a dátumtól gyártott autókon kizárólag a 215/70 R16 volt a gyári alap abroncsméret. Míg az ez előtti modelleken kiviteltől függően lehetett gyári szerelés a 215/65 R16 is. Kérdés, hogy az öné facelift előtti, vagy utáni darab...? Mindkét említett méret egy-két kivételtől eltekintve jellemzően SUV-abroncskategória. Ezeket az autókat pedig gyakorlatilag nem használják terepen, mint ahogy ön is írta.

Így az itt fellelhető mintázatok zöme is terepjárószerűen megerősített szerkezettel, de kiépített útra való mintázatkialakítással bír. Nyugodt szívvel választhat ezek közül tehát. A 16"-os méret ballonosabb, mint a 17"-os, ezért az autó komfortosabb lesz vele, némi kis stabilitásvesztésért cserébe.

Üdv, Gumidoki

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.