Téli gumit a Kugára

2015.12.17. 13:58

Kedves Gumidoki,

Nekem egy 2011-es évjáratú Ford Kuga 2.0 TDCi Trend típusú autóm van. Jelenleg 235/55R17 H jelű nyári gumi van rajta. Tudnék beszerezni nagyon kedvező áron 225/55R17 H jelű téli gumit. Kérdésem, hogy azt feltehetem-e az autómra anélkül, hogy kevésbé biztonságos lenne, vagy a vezetési élmény csökkenne.

Várom válaszát.

Kedves Levélíró,

A gyári abroncsok helyett annak váltóméretei jöhetnek szóba téli használat esetén. A váltóméret azonban azt jelenti, hogy az új méret átmérőjének és a gyári méret átmérőjének különbsége legfeljebb 1% különbséget mutat.

Van még egy fontos szabály, nevezetesen az, hogy sokkal jobb a gyárinál kicsit (1%-on belüli) nagyobb kerékátmérő, mint a kicsit kisebb. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy a - főleg az 1%-on túl - kisebb kerékátmérő instabilitást, rossz egyenesfutást okozhat. Azaz a konkrét esetben nem javaslom a tervezett méretcserét pont a fenti okok miatt. Maradjon a gyári méret télre is, vagy annak keskenyebb váltómérete, a 215/60 R17. Persze opcióként ott van még a lemezfelni+235/60 R16 kerékkombó is.

Üdv, Gumidoki

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.