Acél vagy könnyűfém?

2016.02.08. 13:09

Kedves Gumidoktor,

Renault Megane II-nkön eddig két garnitúra gumit használtunk: egy téli 195/65 R15 T -t lemezfelnin és egy 205/55 R16 91V -t könnyűfém felnin. Az autó keveset fut, a két garnitúra sokkal hamarabb öregszik el mint elkopna, ezért Michelin Cross Climate vétele mellett döntöttem.

A kérdésem: mit tanácsolsz, melyik felnigarnitúra méretére vegyem az új gumit? A lemezfelnit fel kellene újítani így mindent összevetve körülbelül ugyanannyiba kerülne rá az abroncs, mint a "drágább méretű" könnyűfém felnire. Ez utóbbi szemre jó állapotban van.

Köszönöm előre is: Koltay Miklós

Kedves Miklós,

Ha az autó keveset fut, akkor nyilván vállalhatók önnek a négyévszakos abroncsokkal járó kompromisszumok. Nevezetesen arra gondolok, ha beüt a komolyabb tél, nagyobb hó van az utakon, akkor tudja nélkülözni járművét zokon a napokon.

A 4seasons gumik továbbá általában kicsit zajosabban futnak, gördülési ellenállásuk is nagyobb, de okosan használva simán végig lehet velük csinálni a teljes szezont. Úgy szoktuk mondani, hogy télen nem olyan jók, mint a téli mintázatok, de jobbak a nyárinál, nyáron pedig nem olyan jók, mint a kifejezetten nyári gumik, de jobbak a télieknél.

A Cross Climate az előzőekben leírt kompromisszumokkal minden bizonnyal jól fog szolgálni, pont úgy, mint bármelyik prémiumgyártó négyévszakos terméke. Ha az igazi havas utakkal úgysem fog találkozni a kerék, így nyugodtan gumizza fel CrossClimate-tel a 16"-os alufelniket, így jól fog mutatni az autó egész évben.

Üdv, Gumidoki