Hogyan tároljam a gumit?

2016.02.27. 14:34

Kedves Gumidoktor!

A kérdésem a téli/nyári gumik időszakos tárolásával kapcsolatos. Szeretnék vásárolni "keréktartót" az éppen nem használt nyári/téli szettnek. Két félét találtam, ez az egyik

ez pedig a másik

Nekem a második szimpatikusabb, tekintve, hogy ezen a feleségem autójának is elférne a második garnitúrája és nem kéne hozzá még egyet vásárolni, de nem tudom, hogy okoz e valami problémát az, hogy a kerék függőlegesen áll két fém rúd között. Vagy ennek nincs komoly károsító hatása a gumira? Illetve ha egy száraznak mondható pincében szeretném eltárolni a gumikat, kell e letakarni vagy egyéb extra óvintézkedést tenni az állagmegóvás érdekében? Illetve, hogyan rakjam el az éppen nem használatos garnitúrát? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Üdv, Balázs

Kedves Balázs,

Semmi akadálya annak, hogy a második képen látható állványban tárolja a két szett téli kereket. Csak férjen bele...! (o: Két jó tanács ezzel kapcsolatban. Kicsit érdemes túlfújni az így tárolt komplett kerekeket, ami azt jelenti, hogy fél bárral nagyobb nyomás legyen bennük, mint az üzemi nyomásuk. Így előzendő meg a feltámasztási pontokon történő futófelületi deformációt. Ugyanezért időnként érdemes megforgatni a kerekeket az állványban.

Segít az állagmegóvásban az elrakás előtti tisztára mosás, a gumiápoló használata. És, ahogy ön is írja a kiegyensúlyozott klímájú, sötét, száraz és hűvös hely szintén sokat számít.

Üdv, Gumidoki