Mit vegyek az Eosra?

2016.05.06. 11:55

Üdvözlöm!

Vw Eosomra (2.0 FSI) szeretnék vásárolni új gumikat. 235/45 R17 a gyári mérete, az éves futása 10 000 km alatt lenne, ezért négy évszakos gumikat próbálok keresni. (Télen is használom az autót.) A Goodyear Eagle LS2-t néztem ki magamnak. Ennek a guminak a súly indexe (97) megfelelő lenne, azonban a sebességindex (H 210km/h) elbizonytalanít. Okozhat bármilyen problémát az, ha a gumi sebességindexe megegyezik az autó végsebességével? (Nem mintha állandóan padlógázon száguldoznék.)

Sajnos ebben a méretben alig van alternatíva a négy évszakosak között, 225/45 R17-es gumit meg nem szeretnék feltenni az autóra. Hallottam hogy vannak olyan nyári gumik, amik a téli minősítést is megkapták, mégsem nevezik őket négy évszakosnak. Ezeket a gumikat hogyan lehet beazonosítani?

Köszönöm a segítségét. Zoltán.

Kedves Zoltán,

Először is ragaszkodjon a gyári abroncsmérethez, vagy annak váltóméretéhez. Utóbbiban (215/50 R17) már kapható pl. az istenített CrossClimate. De 235/45 R17-ben is van felhozatal, Hankook Kinergy 4S, Kleber Quadraxer, Nokian WeatherProof, Vredestein Quatrac5, hogy mást ne említsek. Ezekből elérhető akár Y-os sebességindexű is.

Csak a nyári abroncsnál előírás egyébként, hogy meg kell feleljen a sebességindexe a gyári specifikációnak, téli és négyévszakos mintázat esetén lehet annál kisebb is, csak tudatni kell a határait az autót használóval. Gondolom, önnél is csak elméleti jelentősége van, nem hajtja soha az autót a végsebességén... Végül az Eagle LS2 amerikai piacra gyártott mintázat, nem a mi nomenklatúránk szerinti, kifejezett négyévszakos használatra alkalmas termék.

Üdv, Gumidoki