Eltérő kopottságú gumik

2016.05.18. 13:12

Kedves Gumidoktor!

A négy abroncsom közül egyik önhibámon kívül olyannyira megsérült, hogy cserélnem kell. Ergo lesz 3 egyforma kopottságú gumim (kb. 3 évet és 40E km-t mentem velük). Ezért arra gondoltam 2 új abroncsot veszek, amit majd a hátsó tengelyre raknék fel.

Ugyanolyan márkájú és típusú abroncsokat vásárolnék - Semperit Comfort Life 2 185/65/R14 --> nem egy csúcs, de a vásárláskor ez tűnt jó kompromisszumnak.

Mit gondol Ön erről az összeállításról biztonsági szempontból (2 kopottabb előre és 2 új hátra)? Jelentősen befolyásolja ez az autó tapadását? Esetleg vegyek 2 db eltérő típusút/márkájút? Erről azt olvastam nem érdemes keverni őket, még tengelyenkénti bontásban sem. Érdemesebb lenne inkább egy teljes garnitúrát vennem? Ebben az esetben Ön szerint túl lehet egyszerűen adni a 3 db használt gumin és ha igen, akkor hol érdemes? (gumijavítók gondolom nem veszik meg, feltételezem maradnak az akukciós portálok és bízni a szerencsében)

Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel, Balázs

Kedves Balázs,

Jól gondolkodik, én is ezt az utat javaslom. Azaz 2 db új abroncs vásárlását és a hátsó tengelyre szerelését. Ugyanis az első kerekek tapadásvesztése sokkal könnyebben kontrollálható, mint a hátsóké. Ha pedig bevált a Semperit említett mintázata, ne is gondolkodjon másban szerintem. Így - vészhelyzetre - marad egy tartalék abroncsa is.

Ha csak egyet vásárolna, akkor az azonos tengelyi használt és az új között 40 ezer km futás után olyan mértékű profilmélység-különbség lenne, ami okozhatna problémákat (pl. elhúzás). Két új Comfort Life-ra fel, tehát!

Üdv, Gumidoki