Méretváltás és fogyasztás

2016.06.07. 13:29

Üdvözlöm!

195/65 15 acélfelniről váltanék 205/55 16 alufelnire, 1.9 tdi motorral rendelkező autómnál. Érdekelne, hogy fogyasztásban mennyire lenne érzékelhető?

Köszönöm válaszát!

Kedves Levélíró,

A gumik/kerekek fogyasztásra gyakorolt hatása több dologtól függ. Fontos az abroncsok profiljának a szélessége, az abroncsok gördülési ellenállása, illetve a kerekek tömege. Ha nagyobb felnit szerelünk az autóra, azt általában az abroncsprofil szélesítésével is együtt jár. Ezeken túl a kerék tömege is általában nagyobb lesz.

Mindezek a fogyasztást értelem szerűen növelik. Többnyire nem drasztikusan, de érzékelhető mértékben. Általános szorzó nincs, de a tapasztalatok szerint egy ilyen normál méretváltás, amiről ön is ír, olyan 3-5%-os naftaigény-növekedéssel jár. Ez azt jelenti, hogy mondjuk egy 6 literes fogyasztás felmehet 6,2-6,3 l/100km közé.

De tényleg ne vegye ezt kőbevésett törvényszerűségnek, mert szinte minden eset más és más, minden jármű másképp reagál(hat) a kerék méretváltására. Lehetnek ettől jelentősebb mértékben eltérő helyzetek is. Egy kis motorral szerelt autó sokkal jobban megérzi a nagyobb kerekeket, mint egy jól motorizált, nyomatékos társa. S hogy tovább bonyolítsuk a dolgot, itt van a sofőr személye, aki a szélesebb, stabilabb futást lehetővé tevő gumikon hajlamosabb sportosabban vezetni, ami ugye önmagában fogyasztásnövelő tényező.

Üdv, Gumidoki