Nyári vagy négyévszakos?

2016.06.29. 14:58

Tisztelt Gumidoktor!

Most vettem egy 2006-os Toyota RAV4-est határeset nyárigumikkal a gyári alufelnin, és teljesen jó téli gumikkal a csomagtartóban. Mindkettő mérete 225/65 R17. Eddig minden autómmal téli + nyári garnitúrával jártam és a szezonnak megfelelően cserélgettem a szerelt kerekeket.

A RAV4-hez nem találok használt lemezfelnit 17" méretben, ezért elgondolkodtam, hogy mi volna ha a cserére szoruló nyári helyett 4 évszakosat vennék és nincs a szezonvégi gumiátszereléssel gondom. Az az általános vélemény, hogy a 4 évszakos nem az igazi nyáron sem és télen sem, de akkor miért van az, hogy ebben a méretben a prémium gyártók gyártanak 4 évszakosat. A kérdésem: vegyek-e nyári gumit és télen gumiztassam át a gyári felni (mint sok autós társam), vagy megvehetem a 4 évszakosat és megúszom a szezon-végi görcsöléseket.

Köszönöm válaszát! Szabolcs

Kedves Szabolcs,

Bár az évek alatt - köszönhetően az új keverékeknek és technológiai megoldásoknak - egyre jobbak a négyévszakos termékek, továbbra is kompromisszumot igényel használatuk. Aki mást mond, téved. De kétségtelen, hogy van egy réteg, aki ezekkel a megkötésekkel együtt tud élni és megelégedéssel használja az allseason gumikat.

Ha tehát ön nincs napi szinten autóhoz kötve (nagy hóesésben tudja nélkülözni akár napokra járművét), többnyire városban közlekedik, nem hegytetőn lakik és nem jár évente kétszer síelni, akkor valószínűleg ön is ebbe a célcsoportba tartozik. Ha sokat vezet, szükségszerűen napi szinten és gyakran megy országúton és autópályán, akkor jobban - és biztonságosabban - jár a külön nyári és téli szettel. Önnek kell tudnia, melyik leírás illik az autóhasználatára inkább.

Üdv, Gumidoki