Téligumi a BMW-re

2016.08.03. 11:13

Üdvözletem!

Vásároltam egy 520d F11 2010. 10. havi BMW-t, nyári 18-as gumi&felnivel. Tisztelettel kérdezném,

1. Milyen téligumikat ajánlana hozzá, mind márka és dimenzió tekintetében. Jó, a tél még odébb van, de gondoltam, elkezdek utána nézni.

2. A jelenlegi gumik nem defekttűrők. Ajánlása szerint érdemes a télinek annak lenni?

3. A kocsi csomagtartójában nem találtam pótkerék tartót. Ez normális?

Köszönöm szépen a válaszát, szép napot kívánok tisztelettel: Varga Zsolt

Kedves Zsolt,

Válaszaim a következők:

1. Én a következőt tenném az ön helyében. Vennék a téli gumikhoz egy kisebb, ennél a típusnál elérhető legkisebb átmérőjű felniszettet, amit itt a 17" jelent. Erre vásárolnék és szereltetnék 225/55 R17-es, azaz gyári méretű defekttűrő abroncsokat körbe. Preferálnám a gyárilag az F11-hez homologizált abroncsokat, pl. a Pirellinek, Continak van ilyen terméke.

2. Mindenképpen, mint ahogy a nyáriaknak is. Az autó előző tulaja vélhetően költségkímélési okokból tett az autóra nem RunFlat, azaz defekttűrő technológiás abroncsokat. Ezek a gumik ugyanis drágábbak, mint hagyományos társaik. De ugye erre szokták azt mondani, hogy aki majmot vesz, vegyen banánt is.

 Már csak azért is kell a defekttűrő abroncs erre az autóra, mert annak megerősített, merev oldalfalához, valamint kb. másfél kilóval nehezebb tömegéhez van hangolva sz egész autó felfüggesztése, futóműve, hajtáslánca stb. Ha ezt a jól megtervezett egységet felbontja, jöhetnek a bajok (vibrációk, rendellenes gumikopások, egyes alkatrészek idő előtti kopása, meghibásodása stb.) és kellemetlenségek, hogy pl. várhatja a megváltást defekt esetén az út szélén...

3. Igen, a defekttűrő abroncsoknak ez az egyik hozománya, hogy nincs szükség pótkerékre, ergo annak a helye felszabadul egyéb célokra, pl. a csomagtartó méretének növelésére.

Üdv, Gumidoki