Használhatok-e szöges gumit?

2016.10.10. 10:09

Tisztelt Gumidoktor!

Olyan nem egyszerű kérdéssel fordulok Önhöz, hogy a 2010-es Subaru Imprezámnak motorfelújításon kell átesnie. Svédországban használom az autót, de itt nincs rá sok lehetőség, ami van az kb. 4x annyiba kerül, így a magyarországi javításra voksoltam. November elején vinném az autót, és január első hetében hoznám vissza.

Nyári gumit is vennék rá újakat, mert a gyári 10 ezer km-t futott, de gagyi kínai. A téli gumijaim viszont szögesek. A kérdés:

- Ön mit tanácsol, vigyem el az autót nyári gumin Magyarországra, és odafigyelve hozzam vissza januárban, esetleg van-e kiskapu hogy svéd rendszámos autó használhat-e szöges gumit Skandinávián kívül? A titokban szöges gumi verziót kevésbé kedvelem, mert nagyon hangos a szöges abroncs sima aszfalton. Magyarországon pedig egész télen alig van hó, de mostanság nálunk is hébe-hóba van havazás csak telente. Bármilyen más ötletre is vevő vagyok, csak nem tudom, hogy melyik megoldás legális és biztonságos egyben. (Autó típusa: 2010 Subaru Impreza STI sedan /GVF)

Köszönettel: Péter

Kedves Péter,

Sajnos nincs kiskapu, rendszámtól függetlenül az adott ország szabályzói érvényesek az autóra, ahol épp közlekedik. A szöges abroncsokat tehát egyáltalán nem javaslom, tekintve, hogy nem csak Magyarországon illegális a használatuk és több országon keresztül kellene mennie vele hazáig és vissza, Svédországig. A nyári abroncs szintén nem túl jó megoldás sem novemberben, sem pedig januárban.

Én az ön helyében vennék négy darab - szög nélküli - téli gumit erre az oda-vissza útra. Aztán utána vagy eladnám pár ezer kilométert futottan, vagy épp a szöges szettet bocsátanám áruba, hisz azt mondja, Svédországban is meg lehet lenni nélküle.

Üdv, Gumidoki