Kisebb gumit a Sharanra

2016.10.27. 11:22

Kedves Gumidoktor!

Gyári méretű (215/60 R16) nyári gumikkal vettem nemrég egy VW Sharant. Az előző autómról pedig megmaradt egy viszonylag új téli garnitúra, amit most fel szeretnék tenni. A felnik megegyeznek (átmérő, lyukosztás, ET szám), a gumik viszont kisebbek: 205/55 R16. Azon kívül, hogy a kilométeróra csalni fog, és a fogyasztás megnő egy kicsit, számíthatok más problémára? Ha igen, mire?

Üdvözlettel: Balázs

Kedves Balázs,

A 205/55 R16 átmérőben 3,2 cm-rel kisebb átmérőben, mint a Sharan gyári mérete, ami 4,8%-os különbség. Váltóméretnek az tekinthető, ami a kiinduló mérettől átmérőben maximum egy, azaz 1%-ban tér el. Ugye érzi, hogy ez még csak határesetnek sem mondható?

A kisebb átmérőjű kerék "beleszól" a futóműgeometriába, az ABS, ESP működésébe és nem utolsósorban a terhelhetősége is jóval kisebb, mint az autóra homologizált méreté. Műszaki vizsgára sem lehet(ne) elvinni nem megfelelő méretű gumikkal az autót. Soroljam még, vagy belátja, hogy nem járható ez az út? (o; A jó hír, hogy a 205/55 R16 keresett méret, így hamar el fogja tudni adni a meglévő, ilyen méretű abroncsait, hogy aztán a Sharanra megvehesse a gyári méretet.

Üdv, Gumidoki