Téli gumit külön felnire?

2016.11.02. 11:03

Tisztelt Gumidoktor!

Új Renault Capturra szeretnék téli gumit venni. Szériafölszereltség az alufelni. Az eddigi autóimon a téli gumi külön felnin volt. A beépített nyomásérzékelő szenzor miatt ez most már igen sokba kerül. Érdemes rá áldozni, vagy inkább szereltessem évente az alufelnire. Nem okoz benne kárt a téli időjárás? Milyen márkát javasol? Évi 10-12 ezer km-t használom.

Üdvözlettel: József

Kedves József,

Azért azt ne felejtsük el, hogy a nyomásszenzor és a hozzá kapcsolódó szolgáltatás ugyanolyan biztonsági felszerelése az autónak, mint a légzsák, vagy a biztonsági öv. Amikor meg kell venni, zsebbe kell sajnos nyúlni, de milyen jó, ha jelez, ha defekt, vagy nyomásvesztés van és ezt nem csak akkor érzékeli az ember, ha nullára legyalogolta már az abroncsát.

Megfelelő nyomás esetén - jól beállított futóművel - az abroncsok futásteljesítménye is optimális lehet, sőt a fékútja, stabilitása is jobb, szóval egyáltalán nem kidobott pénz ez. Hogy megéri-e beruházni rá, azt önnek kell tudni eldöntenie, de tény, hogy kerekenként ez kb. 15 ezer forintos pluszköltséget jelent. Idővel ez is elérhetőbb lesz, ez borítékolható. Az alufelniről azt érdemes tudni, hogy általában a könnyűfém ötvözet a téli mínuszokban rideggé válik és hajlamosabbá válik a törésre, mint a deformációra sérülés esetén. Továbbá a sós latyak is kikezdheti a fényezését.

Persze mindkettő (de főleg utóbbi) jelenség kiküszöbölésére gyártanak már spéci "téli" alufelniket is, természetesen a normál kivitelűeknél némileg magasabb áron. Persze odafigyeléssel, gyakori tisztítással is sokat tehetünk a felni épségéért, szóval nem kötelező lecserélni a gyári alufelnit télre, használhatók azok a hideg hónapokban is.

A Capturra alapesetben 205/60 R16 méretű abroncs szükségeltetik. Nagyon olcsó márkák közül ajánlom figyelmébe a Laufennt, vagy a Kormorant, középkategóriából pedig a Semperitet, Firestonet, Barumot, a legjobbak közül meg a Pirellit, Contit, vagy Nokiant.

Üdv, Gumidoki