Négyévszakost alufelnire?

2016.11.06. 10:24

Tisztelt Gumidoktor!

Adott egy 2002-es MK6-os, 1.4-es Ford Fiesta, jelenleg 195/50 R15 méretű nyári gumi és alufelni van az autón. Olvastam itt a Totalcaron is a bejegyzéseket a négyévszakos gumikat illetően, és úgy gondolom, hogy beleesek abba a kategóriába, akik ezeket a gumikat használhatnák (természetesen kompromisszumokkal).

Nem megyek sokat az autóval, inkább hétvégente, illetve havonta/kéthavonta egy-egy vidéki út. Az éves futásom nem lenne több 12-15 ezer km-nél. A kérdésem a következő lenne: érdemes a már meglévő alufelnimre négyévszakos gumit vennem, vagy ezeket is csak acélfelnire szabad feltenni és majd tavasszal rárakni az alufelnire?

Valamint Ön mekkora méretet ajánlana a négyévszakos gumira? Lehet ugyan akkora, mint a mostani nyári gumim? Esetleg ha az acélfelnit ajánlja, akkor ezzel az erővel vehetnék téli gumit is, kérdés, hogy megéri-e ennyi éves futás mellett :) Köszönöm szépen előre is a válaszát!

Tisztelettel, Boglárka

Kedves Boglárka,

Igen, egyetértek, a leírása szerint valóban alkalmas lehet erre a felhasználási módra és erre az autóra egy négyévszakos abroncs-szett. A méret lehet a gyári 195/50 R15, de tehet fel helyette szintén gyári 185/55 R15-öt is. Téligumi egész éves használatát azért nem javaslom, mert a nyári melegben sokkal intenzívebben kopik, sőt felszíne "meg is éghet", valamint jelentősen hosszabb fékútja van, mint a nyári abroncsnak. Továbbá puhább szerkezete miatt instabilabb is vele az autó.

A négyévszakos gumit nem kötelező lemezfelnire szerelni, természetesen teljesen alkalmas hozzá az alufelni is. Annyit kell csak tudni, hogy természetszerűleg több odafigyelést igényel télen a kényesebb könnyűfémkerék, mint a strapabíróbb "vasfelni".

Üdv, Gumidoki