Téli gumi helyes méretválasztása

2016.11.25. 09:34

Tisztelt Gumidoktor!

Családunkba került egy 2013-as évjáratú 116i BMW. Jelenleg 195/55 R16-os nyári gumi van rajta sima acélfelnin. Kérdésem az lenne, hogy milyen méretű téli gumit lenne érdemes venni rá. Csak gumit vennék a már meglévő felnire.

A téli használat zömmel városi lenne néhány alkalommal autópálya is. Nagyon havas körülmények között nem használnám. Esetleg ha típust is ajánlana azt is szívesen veszem. Nagyon köszönöm.

Üdvözlettel: Attila

Kedves Attila,

Ennek az autónak ez a gyári alap abroncsmérete, így egyértelmű, hogy télre is ezt a méretet javaslom rá. Pláne, ha ugyanarra a felnire kerülne a téligumi, mint amin most a nyári van. Esetleg van egy váltóméret, ami elgondolkoztató lehet, ez pedig a 185/60 R16. De ez egy ritka és fura méret, ezért az ára is magas.

Azt is figyelembe kell venni, hogy az autó defekttűrő abroncsokon fut, vagy hagyományosokon? Mert ha előbbieken, akkor télre is azt kell rá venni. Kisebb átmérőjű felni (pl. 15"-os) felszerelésére itt nincs lehetőség. Én azt gondolom, hogy nagy eséllyel defekttűrő abroncs kell ide, így a lehetőségek javarészt a prémiumkategóriára korlátozódnak. Itt pedig elsősorban a BMW legnagyobb gyári beszállítói, a Pirelli és a Continental termékeit ajánlom figyelmébe!

Üdv, Gumidoki