Azonos típusú, de eltérő verziójú gumi egy tengelyen

2017.01.29. 11:50

Tisztelt Gumidoktor!

Három hónapja vettem 4 új téligumit az autómra. (Continental Wintercontact Ts 850). A héten viszont volt egy defektem, így az egyiket cserélni kellett. A szervizben az egyel újabb verziót, tehát a Ts 860-ast tudták megrendelni, így most azonos típusú de eltérő verziójú gumi van azonos tengelyen.

A kérdésem az lenne Önhöz, hogy ilyen esetben kell/érdemes-e a másik oldalon is lecserélni a gumit? A szerviz állítása, hogy olyan minimális a különbség, hogy ez semmi problémát nem okoz. Mi az Ön véleménye? Csökkenhet a menetbiztonság? Baleset esetén problémázhat ezen a biztosító? Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel Dávid

Kedves Dávid,

A válasz az, hogy a biztosító problémázhat rajta, a hatályos hazai jogszabályok szerint viszont beleköthetetlen ez a megoldás. Műszakilag pedig az ajánlás érthetően az, hogy - legalább - tengelyenként azonos mintázatú (és méretű!) abroncs legyen felszerelve a járműre.

Lehet, hogy a konkrét esetben csak minimális a különbség a két minta között, de van. Márpedig a közlekedésben a lehető legnagyobb biztonságra kell törekedni, én azt vallom. Ha ez is marad a felállás, azt javaslom, hogy hátsó tengelyre kerüljenek a különböző generációjú abroncsok, így kisebb az esélye kellemetlen mellékhatásnak.

Üdv, Gumidoki