Nyári gumi a Lagunára

2017.03.13. 12:47

Üdvözlöm!

Sajnos elvesztem az információk rengetegében, kérem, segítsen! Tavaly nyáron vásároltam egy 2009-es Laguna III-as 150 LE-s 2,0 literes dízel kombit, ami 205/50/17 91Y jelölésű nyári gumikkal volt szerelve. Ezeket szeretném újakra cserélni, ahogy néztem, a gyári méret 215/50/17 95W lenne.

Több gumis műhelyben érdeklődtem a választék után. Több helyen mondták, hogy a 225/45/17 méretben nagyobb és kedvezőbb árú a választék, máshol a gyári méretben ajánlatként szerepelt a Laufenn LK01 S FIT, illetve jó tapasztalatokra hivatkozva az Infinity Ecomax a kedvezőbb kategóriából, majd a Falken Ziex 914 és a Hankook Ventus Prime 3. Ismeri-e Ön ezeket a típusokat, illetve okozhat-e valamilyen problémát az esetleges minimális méretbeli eltérés, javasolt-e erősített oldalfalú gumi választása?

Köszönettel: Veronika

Kedves Veronika,

Megmondom én a tutit! (o: A '09-as Laguna gyári 17"-os abroncsmérete a 215/50 R17. Ehhez ragaszkodjon, ne hagyja magát eltéríteni! Mert ugyan a 225/45 R17 valóban egy kommersz méret; nagyobb a választék, kedvezőbbek az árak, csakhogy nem az ön autójára való méret, átmérőben túl kicsi rá.

Bár sokan esküsznek rá, de én az Infinity irányt nem javaslom, de egy Laufenn (Hankook másodmárka), vagy egy Falken már valóban megfelelő választás lehet. Ha már a Hankook is szóba jött, akkor helyett ajánlom figyelmébe a japán Toyo mintázatait is. Lehetne, de nem színezem tovább a képet, mert újra elveszne a gumirengetegben. 

Üdv, Gumidoki

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.