Eltérő a DOT-szám. Baj?

2017.04.14. 10:31

Kedves Gumidoktor!

A kérdésem az lenne, hogy az autómon azonos típusú méretű és kopottságú gumi van, de most a nyárira való átszerelésnél vettem észre, hogy eltérő a DOT szám (ami úgy gondolom nem számít) és a súly és sebesség index is. Erre van valami szabályozás? 99W és 100Z, az autó egy 1820 kg önsúlyú és 243 km/h végsebességű BMW 530xd 2006-os. Segítségét előre is köszönöm.

Üdvözlettel: Üveges György

Kedves György,

A gumiabroncsokra vonatkozó szabályzás egyik oldalról elég nagyvonalú, miszerint hasonló jellegű abroncsokat ír elő azonos tengelyen. Másik oldalról pedig ragaszkodik az adott autó gyári specifikációihoz. Pl. műszaki vizsgán simán beleköthetnek - jogosan - ebbe a felállásba. Egy ilyen nagy teljesítményű és tömegű autón műszakilag is problémás, sőt veszélyes, ha nem egyformák a terhelési- és sebességindexek.

Gondoljon bele, ezek az abroncsok súlyban, formailag, belső szerkezetben, rugózásban, mintakialakításban egyaránt eltérhetnek egymástól, ami főleg nagy sebességű haladáskor, vagy éppen erős fékezésnél (főleg kanyarban) bizony okozhatnak galibát, amik komoly következményekkel is járhatnak. Javaslom tehát a helyzet megoldását, azaz az abroncsok minden szempontból egyformává tételét!

Üdv, Gumidoki