Szélesebb nyári gumit az XC60-ra?

2017.05.01. 11:25

Kedves Gumidoktor!

Egy XC60-as Volvon 235/60 R18-as téligumit használok. Ha a nyárit 255/55 R18-ra cserélném, akkor a jelenlegi felnimmel kompatibilis lenne? Másrészt eléggé "ballonos" maradna a kerék? Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel, Imre

Kedves Imre,

Ha pusztán a méretváltás szabályait nézzük, akkor nincs akadálya ennek a váltásnak. Feltéve, hogy a felnije legalább 7,5" széles, mert minimum az kell a 255/55 méretnek. De megéri-e ez a csere? Ez az érdekesebb kérdés. Az autója abroncsméretét a gyári futómű-alkatrészekkel és felfüggesztéssel nem véletlenül a 235/60 R18-cal "találta ki" a Volvo. Nagy eséllyel ez az a méret, ami megfelelő teherbírású, de még fogyasztás és dinamika szempontjából összeegyeztethető az XC60 tömegével és motorerejével.

Ha ezt az optimális egységet megbontjuk, valami változni fog. És feltehetően nem előnyére. A fogyasztás biztos, hogy mérhetően megugrik, a menetteljesítmények viszont ezzel párhuzamosan visszaesnek. Felléphet instabil viselkedés, az egyenesfutás romolhat. Természetesen a szélesebb-peresebb és főleg nehezebb gumi a futóművet is jobban igénybe veszi. Cserében a nagyobb kerék dögösebb kinézetet kölcsönöz a gépjárműnek. De megéri-e mindezt? Ezt önnek kell eldöntenie...!

Üdv, Gumidoki