Télre mit válasszak? Keskeny vagy széles felnit?

2017.09.19. 12:51

Üdvözlöm!

Van egy 2008-as 1,6-os, 124LE-s, benzines Kia ProCeed-em, amit 90%-ban Budapesten használok vagy sztrádán és be kell vallanom, relatív gyorsan, a hirtelen lefékezés, sávváltás nem ritka. A kocsin 17 colos gyári felnik vannak, nyári gumikkal; most állok téli gumiabroncs vásárlása előtt.

Azt kell eldöntenem és ebben kérem segítségét, hogy vásároljak-e 4 db relatív zárt 16 colos alufelnit és rá 4 db közép kategoriás 205/55 16-os gumit vagy a jelenleg is fennlévő 17 colos felnire felső kategóriás minőségű 225/45-ös gumikat. Én inkább a második megoldásra felé hajlok, mert az első verzió belekerül uszkve 220e Ft-ba, míg a második 140e Ft-ba, de elsődleges, hogy a téli budapesti útviszonyoknak megfelelően a legbiztonságosabb megoldás szülessen.

Segítségét előre is köszönöm, üdvözlettel; Gábor

Kedves Gábor,

Természetesen mindkét, ön által vázolt lehetőség járható. Mivel, ahogy írta, relatíve sokat vezet autópályán, ezért lehet, hogy a 17"-os kerék megfelelőbb lesz önnek télre is. Sejtem, hogy úgyis ezt akarta hallani. Van azonban egy kompromisszumos megoldás is, nevezetesen a 205/50 R17 méret a gyári felnijén.

A keskenyebb és némileg ballonosabb profil jobb lehet, amikor valóban leesik a hó. Bármelyiket is választja végül, javaslom, a nyomást srófolja feljebb 0,2 barral és lehetőség szerint olyan abroncs mellett tegye le voksát, amelyhez elérhető kátyúgarancia, ha mégis egy latyakban elbújó úthiba okozna abroncssérülést.

Üdv, Gumidoki