2017.12.10. 10:04

Tisztelt Gumidoktor és Kütyüdoktor!

Nem tudom, hogy ez a kérdés melyikükre tartozik inkább, kicsit átfedésben van a két szakterület. Érdeklődnék, hogy van-e valami tapasztalatuk a Kínából rendelhető TPMS "rendszerekkel" kapcsolatban?

Arra a típusra lennék főleg kíváncsi, aminek az érzékelőjét nem a gumin belülre szerelik, hanem csak egy szelepsapka, ezen kívül pedig vagy egy szivargyújtóba dugható "központi egységet", vagy egy napelemes kijelzőt adnak hozzá. Ezek képesek legalább valamennyire megbízható adatokkal szolgálni, vagy teljes pénzkidobás az egész?

Azért érdekelne a dolog, mert egy 20 éves autóval járok, természetesen még hasonló rendszer kezdeménye sincs benne, és azért kíváncsi lennék sokszor, hogy csak ránézésre tűnik laposnak a kerék, vagy tényleg az. Ez a szelepsapkás rendszer abból a szempontból is jó lenne, hogy bár a nyári gumi felnijében már benne van a keréken belülre szerelhető szenzor helye, de a téli gumi sima lemezfelnin van, amiben még nincs ilyen előre kialakított hely, így a téli-nyári váltásnál elég lenne csak a szelepsapkát áttenni, nem kéne új felnit venni télire is, meg nem kéne két szett érzékelő sem.

Ezen kívül felmerült még bennem, hogy ha ilyen szelepsapka kerülne fel az egyszerű műanyag helyére, akkor kell-e újra centríroztatni a kerekeket, mert gondolom, hogy ezek jó pár grammal nehezebbek?

Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm! Ottó

Kedves Ottó,

Értem és megértem a motivációját a biztonságra való törekvésben. A gyakorlati tapasztalatok viszont megoszlanak. Valakinél jól és megbízhatóan működik az utólagosan vásárolt TPMS-rendszer, valakinek meg nagyon nem vált be. Hallottam ilyet is, olyat is...

Mondjuk ezek hazai beszerzésben jóval többe kerülnek, ~10-12 ezer forintért talán nem olyan nagy kockázat kipróbálni egyet, mert mi van, ha működik?! Mindenesetre ha belevág, kíváncsi lennék a tapasztalataira!

Üdv, Gumidoki

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.