Négyévszakost az Octaviára?

2017.12.22. 10:44

Kedves Gumidoki!

Szeretném segítségét kérni gumiválasztás kapcsán. Lenne egy Skoda Octavia I 1.4 16V, melyet évente csak kb. 8-9 ezer kilométert használnak a családban. Ilyen kevés futáshoz négyévszakos gumit tartanék optimális döntésnek, viszont sajnos egyáltalán nem vagyok tisztában a kínálattal. A kívánt gumiméret 195/65 R15.

Szeretnénk egy megbízható, jó minőségű gumiabroncsot választani, ami a magyar útviszonyoknak a leginkább megfelelne. Nyilván az ár sem a legutolsó szempont, de inkább vásárolnánk egy prémium kategóriás terméket ha azokat sokkal jobbnak ítéli, mégiscsak egy szett abroncsot használnánk egész évben jó pár évig.

Előre is köszönöm a segítségét, üdvözlettel, Péter

Kedves Péter,

Ezzel az éves futással, aminek zöme feltehetően lakott területen, vagy közeli lakott területek között zajlik valóban van létjogosultság a négyévszakos abroncsnak. A méret is az egyik, ha nem a legkommerszebb, úgyhogy van miből válogatni annak ellenére, hogy nem minden gyártó tartja még fontosnak ezt a kategóriát. Viszont arra buzdítom, ha már egy gumiszettel kívánja megoldani az egész éves közlekedést, az legyen minőségi darab.

Ebben a szegmensben ugyanis vannak olyan termékek, amelyek alig tudnak többet egy normál nyári guminál, vizes, csúszós úton elvéreznek. A téma egyik élversenyzője a GoodYeat Vector 4seasons, de remek választás lehet a Vredestein Quadrac5, a Kleber Quadraxer2, vagy éppen a sokak által istenített Michelin Crossclimate+ is.

Üdv, Gumidoki