A kereskedő hány éves koráig adhat el újként téligumit?

2018.01.05. 10:55

Téligumi csere előtt állok és felmerült bennem, hogy milyen gyártási idejű gumit lehet újként kezelni? Ez azért is fontos, mert a téligumi használati életkora meglehetősen szűk, ha most veszek egy 2015-ben gyártott új gumit, az már csak 2-3 évre lesz jó. A kereskedő hány éves koráig adhat el újként téligumit? 

Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Levélíró,

Jelenleg nincs olyan jogszabály, ami azt szabályozná, hogy profilmélységtől függetlenül milyen korú gumiabroncsokat kell véglegesen lecserélni, vagy egyáltalán szabad felszerelni autóra, de pl. a HTA (Magyar Gumiabroncs Szövetség) álláspontja szerint egy 5 éves abroncs még újnak tekinthető minden szempontból. Nyilván feltételezve, hogy megfelelő körülmények között történt a tárolása. A gumiabroncs ugyanis nem gyorsan romló termék, hanem tartós fogyasztási cikknek minősül.

A gyakorlat azonban az, hogy a gumikereskedők és -szervizek maximum 3 éves abroncsot adnak el újként, az ennél idősebbekre már ráaggatják a "DOT-os" jelzőt. Tény, hogy garanciális szempontból nem éri kár a vásárlót, hiszen a jogszabályban előírt garancia a vásárlás napjától ketyeg minden esetben. Az ajánlás egyébként az, hogy 10 éves koráig javasolt használni, illetve ilyen korában érdemes lecserélni egy használt gumit, még akkor is, ha a profilmélysége bőven megfelel az előírásoknak. Aki tehát nagyon keveset autózik, így nem kopik olyan ütemben a gumija, mint ahogy öregszik, arra kell törekedjen, hogy minél frissebb gyártású abroncsokat szerezzen be.

Viszont aki ennyire keveset használja az autóját, érdemes elgondolkodnia a négyévszakos mintázatokon, hiszen nagy valószínűséggel azok kompromisszumait vállalni tudja és így nem két szettje öregszik egyszerre. Szóval jogszabály, előírás erre vonatkozólag nincs, a műszaki szempontú javallatokat meg nagyjából összefoglaltam a fentiekben.

Üdv, Gumidoki