Új gumit a D-Maxra

2018.01.30. 13:36

T. Gumidoki!

Adott egy Isuzu D-max 265/70 R17-es gumikkal, ami 70%-ban földúton sárban és erdőben jár, a maradék 30%-ban közúton. Időszerűvé vállt rajta a gumi csere. Két típust néztem, de igazából nem sikerült dönteni, az első a Nokian Rockproff a második a BF Goodrich Mud terrain km2. A két gyártó közül ön melyiket ajánlaná számomra?

Köszönettel Tamás

Kedves Tamás,

A Nokian az új fejlesztésű Rockproof nevű mintázatát kemény/extrém terepviszonyok közé szánja, így nagyon merev szerkezettel, masszív mintablokkokkal és nagy profilmélységgel látta el. Az abroncs súlya tetemes és viselkedése kiépített úton kifejezetten nem komfortos. Hóra nem alkalmas, illetve csak szegelve. Cserében nagy sárban, durva kövek között is jól elboldogul, aramiddal és szintetikus szálakkal erősített oldalfala révén jól ellenáll a sérüléseknek is. Kőkemény terepabroncs.

Ezzel szemben ott a BFG Mud Terrain óriási terepes tradíciókkal a háta mögött. Ami érvényesül is; teszteken, terepes összevetéseken rendszerint a dobogón, sokszor annak legfelső fokán végez. Kemény terepes, ám kiépített úton egyértelműen komfortosabb az előzőnél, nyilván az M/T szegmens keretein belül. Hóban viszont szintén gyengén teljesít.

Én a leírásának paraméterei és a nemzetközi tapasztalatok alapján a BFG-t venném, mert a Rockproof előnyei inkább durvább, sziklás terepen jönnének ki, sárban, földúton a Mud Terrain jobb, nem beszélve a kiépített úton való viselkedéséről.

Üdv, Gumidoki