Milyen az olcsó terepgumi?

2018.09.20. 10:14

Tisztelt Gumidoktor,

Szeretnék a KIA terepjáromra egy félterep gumit. A tárgyban említett két gumit néztem ki. Mintára mindkettő azonos és méretre is, azonban árban az INSA pont a fele a BFG-nek. Sajnos semmi tesztet illetve írást nem találtam az INSA gyárról, illetve gyártásról esetleg használatáról. Egy helyen olvastam hogy futózott gumi. Nem tudom ez helytálló-e.

Esetleg tudna nekem felvilágosítást adni hogy ez a gumi milyen adottságokkal bír és ami talán a legfontosabb hogy milyen minőségű. Vagy itt is igaz az a mondás hogy "olcsó húsnak híg a leve"? 245/75 R16 méretben gondolkodom. 60% közúton 40% terepen használnám. Válaszát előre is köszönöm!

Köszönettel: Dominik

Kedves Dominik,

Az Insa Turbo egy spanyol vállalkozás brandje és újrafutózott abroncsokat gyárt. Ami ugye nem összehasonlítható egy hagyományos gyártású - ráadásul a prémium Michelin-csoportba tartozó BF Goodrich - abronccsal. Nyilván bekerülési árban sem.

Ha nagyrészt kiépített úton akarja használni félterepes abroncsát, akkor nem javaslom az Insa-t, az alapvetően terepre való inkább. Viszont a Goodrich "alatt" is van élet. Nézte pl. a Cooper Discoverer A/T3 Sport, vagy a Hankook RF10 DynaPro ATM, vagy akár a Toyo Open Country AT+ mintázatokat? Ha nem akar annyit költeni, ezek közül is bármelyik megfelelhet az ön által leírt felhasználásra.

Üdv, Gumidoki