Négyévszakos gumi csak télre?

2018.10.30. 11:01

Szia!

Az alábbiakban kérném a tanácsodat: Eddig téli és nyárigumi felosztásban használtuk az abroncsokat az autónkon, most azonban váltani tervezünk és a téli gumi helyett 4 évszakost vásárolnánk. Így nyáron maradna a nyári, és télire felkerülnének a 4 évszakosak. Az elmúlt hetekben elég sok tesztet olvastam a 4 évszakosokról, de mindegyik úgy tesztelte, mintha egész évben lenne használva.

Az ADAC teszt is olaszországi meleg környezetben nézte a száraz útviszonyokat, ez számomra azonban irreleváns. Belefutottam olyan infóba is, hogy a 4 évszakosok közül van olyan ami nyári gumiként lett „téliesítve” és van olyan ami téli gumiként lett „nyáriasítva”.

A tanácsodat szeretném abban kérni, hogy van-e olyan teszt, forrás, vagy infó a birtokodban, ami segítséget nyújthat nekünk abban, hogy melyik lehet a jó 4 évszakos gumi téli viszonyokra (téli száraz, nedves, havas és jeges út) melyek azok az abroncsok, amelyek úgy 4 évszakosak, hogy alapból téliek, csak használhatóak lennének nyáron is. Értelemszerűen olyat nem szeretnénk venni télre, ami inkább nyári, csak bírja a telet is. Segítségedet előre is köszönöm!

Üdv, Zoli

Kedves Zoli,

Nem igazán értem a koncepciód... Ha már úgyis szezononként cserélgeted a gumikat, akkor miért váltanál négyévszakosra télen...? Ha meg négyévszakost tennél fel inkább, akkor minek a nyári?

Azt érzem a soraidból, hogy nincs igazán bizodalmad a négyévszakos abroncsok irányában, azért vagy bizonytalan. Ha teljes biztonságban szeretnél egész évben autózni, akkor engedd el a 4season gumikat és télen télit, nyáron nyárit használj! A négyévszakos abroncsok mindig megkövetelnek némi kompromisszumot a használótól. Eleve nagyobb teljesítményű és méretű autóra nem ez a legjobb megoldás.

Inkább annak lehet elgondolkoztató alternatíva, akik kis-közepes kategóriás autót használnak, keveset mennek éves szinten és azt is túlnyomó részt városban, vagy agglomerációban. És persze nem laknak hegyen, meg nem járnak síelni, vagy legalábbis nem a konkrét autóval.

Az is igaz, hogy egyes négyévszakos mintázatok a nyáriakhoz, mások inkább a téliekhez állnak közelebb. Mivel a téli útviszonyok jelentik a "szűkebb keresztmetszetet", így utóbbiak jobban beválnak egész éves használatra a tapasztalatok szerint. Én továbbra is a GoodYear Vector 4seasons-t tartom ez etalonnak a témában, de természetesen vannak más remek négyévszakos termékek is a Nap alatt. Javaslom, gondold át még egyszer a szituációt mindezek fényében!

Üdv, Gumidoki