Furán kopik a gumi

2019.09.25. 11:22

Tisztelt Gumidoktor!

Az autómon Goodyear Duragrip típusú gumi van. A két szélén és a közepén a vastagabb vízelvezető árkok között vannak kesenyebb kb fele olyan mély árkok, amik mostanra elkoptak. (nem rendellenes kopásra gondolok, hanem a gumi rendes normál kopására) Viszont a rendes profilmélység még kb 5 mm. Mi szerepe van ezekenek az árkoknak, és kell e valami problémára számítanom, most hogy ott elvileg "sima" lett a gumi?

Köszönettel: Schimpf Tamás

Kedves Tamás,

Ha valóban egyenletes kopással jutott el az abroncs ebbe az állapotába, akkor nincs miért aggódnia! Ezeknek az apróbb, lamella-szerű, mintablokk tagoló elemeknek nincs olyan jelentős szerepük az abroncs össz-tudásában, aminek az eltűnése gondot okozna.

Ha változott is közben valamelyest valami az abroncs teljesítményében a kopással, ahhoz a sofőr, azaz ön is fokozatosan hozzászokott. Egyébként pedig a gyártók tudnak trükközni azzal, hogy a mintázat egyes - használattal, kopással "eltűnő" - elemeinek segítségével termékük új korában jobb értékeket tud felmutatni ---> lásd EU-abroncscímke.

De tényleg nincs ok aggodalomra, csak a tapadó felülete lett nagyobb az abroncsnak úgy, hogy közben a fő, hosszanti vízkivezető csatornák is megmaradtak. A zaj- és komfortszintje ha változott is kicsit a mintázatnak, ahhoz hozzászokott és valószínűleg nem zavaró. 

Üdv, Gumidoki