Kugára Volvo-felnit?

2020.01.07. 11:48

Kedves Gumidoktor!

Van egy 2011-es 2.0 diesel 120 Kw-os Ford Kugám. Gyárilag 19-es Felni van alatta, amit szeretnék télire 18-asrsa cserélni. Találtam hozzá 18-as felnit, ami Volvo-ról való, a szélessége azonos, viszont az ET száma eltér. A gyári Ford felni Et 52,5, a 18-as Volvo felni viszont ET 55. Jelent ez gondot? Fel tudom szerelni, vagy kell esetleg nyomtáv szélesítővel korrigálnom az ET különbséget? Valamint téli gumi ügyben kérnék tanácsot. A Continental ts850p-suv, és a Pirelli Scorpion Winter között vacilálok. Esetleg más alternatíva, ami ár-érték arányban jó lenne?

Előre is köszönöm válaszát!

Sándor

Kedves Sándor!

Ha valóban ennyi csak a különbség ez nem fog gondot okozni, pogácsa sem kell alá. Feltéve, hogy a felnik szélessége is ugyanaz. Illetve figyelni kell arra is, hogy a Volvo-felnik némelyike 65 mm-es középfurattal bír, nem 63,3-assal, mint a Ford. Ez a különbség pedig ebben az esetben elég arra, hogy ne legyen megfelelően központosítva a kerék, ami vibrációkhoz, rázkódáshoz vezet(het).

Téli gumik tekintetében két prémiummárkát említ. Bármelyikkel jól jár, nüansznyi köztük a különbség. A Conti inkább a komfort, a Pirelli pedig a sportosság irányába van kicsit eltolva. Sok jó mintázat létezik még természetesen e kettőn kívül is, de ha már valamiért ezek kerültek önnél a képbe, nem zavarnék abba bele további termékek idecitálásával. Pláne, hogy bármelyik is lesz végül a befutó, nem fogja csalódás érni. (o;

Üdv és BÚÉK, Gumidoki