Számít-e felniprofil?

2020.04.26. 15:53

Üdvözletem!

Van egy 175/65 R13 80T Firestone Multihawk típusú nyári gumi garnitúrám, amely a VW Polo 6N és 6N2, VW Lupo és a Seat Arosa gyári méretű gumija. 5,5J profilú felnire valók eredetileg.

Gumiméret alapján történő keresés után az interneten több oldal is 5B, 5,5B illetve 6B profilú felnit tüntet fel gyári méretű felninek. Ez esetben bátran ajánlhatom B profilú felnire is, ha a gyári- és a váltóméret közötti átmérőkülönbség 2%-on belül marad?

Válaszukat köszönöm!

Kedves Levélíró,

A 175/65 R13 méretű abroncs 4,5-6,5" szélességű felnin használható biztonsággal. Ami tehát ebbe az intervallumba belefér, arra szerelhető bátran.

A 'B', 'J' stb. betűjel a felniperem alakjára, kialakítására utal, a kérdése szempontjából nincs markáns jelentősége. A felni szélessége a mérvadó.

Egyébként az ön által említetteken kívül van még pár típus, amit ezzel a gumimérettel szereltek, mint pl. a Daihatsu Charade, a Ford Fiesta és Courier, valamint a Subaru Justy, illetve Libero, vagy a Daewoo Kalos pl. Váltóméretnek pedig én azokat az abroncsméreteket hívom, amelyek átmérőkülönbsége nem haladja meg az egy, azaz 1 %-ot! A 2% ennek pont a duplája, azaz az már - az én szememben - nem váltóméret.

Üdv, Gumidoki