Nincs meghatározott forgásiránya a gumimnak?

2020.05.01. 07:57

T.Gumidoktor!

Vettem a Galloperre nyári Continental CrossContact ATR típusú gumiköpenyt. A felszerelő szervizben azt mondták, nincs forgásirány a gumiköpenyre meghatározva. Arra kell figyelni, hogy mindig az első használatnak megfelelően legyenek fenn a kerekek. Amelyik jobb oldalon volt, az mindig jobb oldalon legyen, amelyik bal oldalon volt, az bal oldalon legyen. A kérdés, ez így igaz-e?

Várom válaszát tisztelettel: Pataki Antal

Kedves Attila,

A gumis a tuti biztos megoldást javasolta. Abból ugyanis baj nem lehet, ha a forgásirányt nem változtatva cserélünk kereket. Ez a pár generációval ezelőtti gumikra igaz is volt. Manapság azonban egyik komoly gyártó sem köti ki, hogy - nem forgásirányos kialakítású - mintázatainak forgásiránya állandó kell legyen. Sőt, sokszor a kezdődő rendellenes kopást meg lehet előzni forgásirány-változtatással.

A konkrét Conti CrossContact ATR valóban nem kötött forgásirányú mintázat. Véleményem szerint az időszakonkénti első-hátsó csere azonban itt is elengedhetetlen, ám nem ördögtől való az sem, ha keresztben cseréli meg az autón alkalmanként a kerekeket.

4x4-nél ez a javasolt séma:

image.png

Üdv, Gumidoki