Dusterre 4x4-re szeretnék nyári gumit venni

2020.06.13. 14:48

Tisztelt Gumidoktor!

Duster 4x4 (1,6 benzines) vásárlása előtt állok. Az autón most téli gumi van. Szeretnék nyári gumit venni (215/65 R16), ami országúton jó, biztonságos, nem hangos, de azért egy kis tereptől sem ijed meg. 20-30 ezer Ft közötti ársávra gondoltam. Mit ajánl?

A felniről mi a véleménye? érdemes beruházni egy második garnitúra acélfelnire, vagy maradhat a félévenkénti átszerelés? Köszönöm a segítségét!

Üdv: Zoltán

Kedves Zoltán,

Sajnos egymásnak ellentmondó szempontokat jelölt meg. Olyan abroncs nincs, ami országúton, autópályán csendben és komfortosan suhan, aztán letérve a kiépített útról is helytáll.

Előbbiek a modern SUV-abroncsok, amelyek keverékükben, mintázatkialakításukban és felépítésükben a személyabroncsokhoz hasonlíthatók.

Utóbbiak pedig a 4x4-es, vagy terepes abroncsok. Van persze egy átmenet közöttük, az ún. félterepes, jellemzően A/T elnevezésű abroncsok. De ezek többnyire négyévszakosak és mind országúton, mind terepen kompromisszumokat követelnek.

Ha az első csoportban keresgél, remek mintázatokat talál az ön által megjelölt 20-30 ezer/db ársávban, ha azonban inkább terepes, vagy akár félterepes abroncsot keres, feljebb kell sajnos tolni a költséglimitet.

A SUV-szegmensből ajánlom figyelmébe pl. a Fulda EcoControl HP, a Vredestein Sportrac5, a Firestone Destination HP vagy a Hankook Ventus Prime K125 mintázatokat, terepjáró gumiból pedig a General Grabber HP-t, a Toyo Open Country U/T-t vagy éppen A/T Plus-t. Arra figyelni kell, hogy ez egy gyakori kisteher, azaz C-gumi méret is, olyat pedig semmiképpen ne válasszon Duster-re. Mivel ez egy ballonos, nem túl széles abroncsméret, így könnyedén szerelhető le és fel. Ezért azt gondolom, hogy nyugodtan átszerelhető, mehet ugyanarra a felnire a téli és a nyári gumi felváltva.

Üdv, Gumidoki