Nyikorog a gumi a kanyarban

2020.07.21. 09:52

Kedves Gumidoktor,

Februárban lettem tulajdonosa egy 2003-as Ignisnek. A kocsin eléggé leharcolt gumik voltak, ezért kapott egy szett Michelin CrossClimate gumit. A gumik a Suzuki által megadott értékre vannak fújva, de amióta melegebb van, kanyarban eléggé nyikorognak. Érdemesebb lenne esetleg őket nagyobb nyomásra fújni? Ugyanis amikor felrakták őket, akkor közel 3 barra lettek fújva és nem volt ilyen gondom.

Válaszát előre is köszönve, Gergely

Kedves Gergely,

A nyomás az Ignishez a Suzuki által megadott értékeken kell legyen; az abroncs teljesítménye, biztonsága és élettartama szempontjából az a legjobb. Esetleg ezt meg lehet 'fejelni' maximum 0,2 barral, de semmi esetre sem többel.

Ami a nyikorgást illeti, az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Michelin egyes mintázatai hajlamosak erre. Bár a CrossClimate-ról még nem igen hallottam ilyen jellegű panaszt. De attól még lehet, hogy ez "ilyen" és nem lehet vele mit kezdeni. De az is tud hasonló jellegű problémát okozni, ha a futómű elállítódik (ez a hazai utakon elég könnyen bekövetkezik) és elmegy a kerékösszetartás. Úgyhogy lehet, érdemes egy futómű-ellenőrzéssel kezdeni a hibafeltárást, az amúgy is javasolt időközönként.

Üdv, Gumidoki