Halk gumit keresek a Priusra

2020.07.27. 18:09

Tisztelt Gumidoktor!

Vettünk egy használt Prius 3-at, ami a korábbi Twingo után annyira halk :-). Nincs szélzaj nincs motorzaj. Egyedül a gumik gördülési zaja hallatszik. Most valamilyen olcsó kínai gumi van rajta, ugyan mintázatban még teljesen ok, de így gondoltam, lecserélem. Melyik márkát, típust válasszam ha a biztonság mellett a zaj az elsődleges szempont. A 15-ös felnis változatot birtokoljuk (195/65R15).

Köszönettel, Szabolcs

Kedves Szabolcs,

Gratulálok az új, "zöld" autóhoz! (o: Nos, a gumigyártóknak is új kihívás az elektromos és plug-in-hybrid autók térhódítása. Egyrészt azért, amit ön is írt, nevezetesen ezekben a járművekben a gördülési zaj és nagyobb sebességnél a szélzaj a fő zajforrás. Egy hangosan futó gumi itt jelentősen rontja az összképet, a komfortérzetet.

P1100369

Másrészt a villanymotorok jelentős nyomatéka azonnal, induláskor jelentkezik már, ez hatalmas feladatot ró az abroncsokra, amelyek útra kell vigyék ezt a hirtelen jelentkező, tetemes teljesítményt. Az ilyen - és persze a mildhibrid autók is ide sorolandók - járművekhez legjobban az eco-irányvonalú abroncsok illenek leginkább, amelyek kis tömegükkel, alacsony gördülési ellenállásukkal és halk futásukkal emelkednek ki a normál abroncsok közül. Önnek is ez az irány válhat be leginkább.

Viszonylag könnyű dolga van, az abroncsokra kötelezően ráragasztott EU-abroncscímke segítségével összehasonlítható azok zajkibocsátása. E szerint három kategóriába sorolhatók a személygumik, de konkrét dB-értékeket is látunk rajta.

Egy dolgot ezért érdemes tudni: a címkén nem a jármű belsejében érzékelhető, hanem a kívül mérhető, elhaladási zaj értékét jelölik. Ez nincs mindig egyenes arányban a kocsiban hallható zajokkal, hiszen az számtalan egyéb tényezőtől is függ, de iránymutatásnak mindenképpen használható. 66-68 dB közötti érték már kifejezetten jónak számít.

Ilyen a Nexen N-Blue HD Plus, vagy a Dunlop StreetResponse2, hogy egy olcsóbb és egy drágább példát is mondjak. Persze sok remek gumi kapható még e kommersz méretben és természetesen nem árt, ha a többi tulajdonságában is remekel a termék, a zajkibocsátás fontos, de közel sem minden.

Üdv, Gumidoki