Gyáritól eltérő gumiméret

2020.09.30. 12:17

Tisztelt Gumidoktor!

2020-as évjáratú Mazda 3-as Skyactive X gépjárművemet 215/45 R18 abroncsokkal szerelték gyárilag. Előző autómon 5 évig négyévszakos gumikat használtam. Itt is ez lenne a terv, de az adott méretben nagyon szűk a kínálat, illetve aránytalanul drágák az abroncsok.

Emiatt gondolkodnék váltóméretű gumik használatán: 245/40 R18 mérettel. Kérdésem az lenne, hogy lehet-e ebből bármilyen kellemetlenségem? Érdemes-e az importőr véleményét kikérni a váltással kapcsolatban, illetve befolyásolhatja-e a garanciális feltételeket?

Válaszát előre is köszönöm! Laszkovszky Csaba

Kedves Csaba,

Alapvetően két lehetősége van, attól függ, melyik irányt választja. Ha ragaszkodik a 18"-os mérethez, akkor ott csak a gyári méretet javaslom felszerelni. Igen, drága, kicsi a választék (de van!), sőt sérülékeny is a hazai utakon. A 245/40 R18-at pedig gyorsan felejtse el, semmi köze ehhez az autóhoz! Az importőr ugyanezt fogja mondani, ha megkérdezi.

A másik lehetőség, ami szélesebb választékot kínál, komfortosabb és tartósabb, az a 16"-ra leváltás és a szintén gyári 205/60 R16 méret használata. Ha négyévszakosban gondolkodunk, akkor nyilván ez utóbbi a minden szempontból praktikusabb megoldás. A költséghatékonyságot szem előtt tartva beáldozhatja a gyári kerekeket, annak az árából szinte kijöhet a teljes 16"-os szett. Persze ugyanilyen vonalak mentén lehet gondolkodni a köztes 17"-os méretben 205/55 R17-es gumikkal akár.

Üdv, Gumidoki

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.