Nagyobb terhelési indexű gumit szabad-e?

2020.10.24. 09:58

Tisztelt Gumidoktor!

A feleségem Hondájára kell 4 db új gumit vennem, 225/45 R17 méretben, gyárilag 91 a terhelési index. Keresgélés közben feltűnt hogy nagyon sok 94-es terhelési indexű hirdetést látni, és itt elbizonytalanodtam. Felrakható egy ilyen gumi a Hondára? Nem lesz tőle keményebb a rugózása, vagy esetleg nincs valami más hátránya?

Köszönöm!

Kedves Levélíró,

A terhelési indexhez tartozó konkrét érték egy táblázatból kereshető vissza, íme:

image.png

Ebből látható, hogy a 91-es terhelési index 615 kg maximális terhelhetőséget jelent kerekenként, míg a 94 pedig 670 kg-ot. Ezzel kapcsolatban az a szabály a mérvadó, mely szerint adott járművön minimum olyan terhelési indexű abroncs használható, amely annak a gyári specifikációja, azaz annál nagyobb terhelhetőségű is megfelelő rá. Ilyen formán a Hondára is feltehető az ebből a szempontból nagyobb tudású abroncs mindenféle negatív következmény nélkül.

Üdv, Gumidoki

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.