Használhatom a 7 éves téli gumit?

2020.11.21. 11:56

Tisztelt Gumidoktor!

2013 évi Continental Wintercontact 205/55/16 téli gumit még fel szabad tenni az Octaviára? Tavaly még jól tapadt, néha jelzett csak a kipörgésgátló nedves, nyálkás úton indulásnál. Hóban is jó volt. Felezésnél nem csúszott sosem.

Kb. 4 mm profil van rajta, leginkább városban használom, néha országút, esetleg autópálya (talán Ausztria is), kb. 4-5 ezer km a szezonban. Mi a véleménye, jó lesz még az idén vagy cseréljem? Ha csere, akkor mit javasol?

Köszönöm, Tibor.

Kedves Tibor,

Én azt javaslom, cserélje le! Bár pusztán a kora miatt nem kellene, de megmondom, hogy miért mégis!

Egyrészt ha már tavaly voltak jelei az öregedésnek, vagy ha úgy tetszik, elhasználódásnak, akkor idén ezek csak markánsabbak lesznek.

Másrészt az EU-ban egységesen 4 mm-es profilmélységig tekintik a téligumit elfogadhatónak, ezt jogszabály deklarálja. Azaz ha pl. Ausztriában egy ellenőrzésnél 3,8 mm-t mér a hatóság, hiába gyártódott anno annak, azt nem fogadja el téli abroncsnak, és jön a bírság. Vagy ne adja az isten, hogy baleset részese lesz, a 4 mm-nél kopottabb téli mintázat egyértelműen súlyosbító tényező még itthon is (lásd: nem az évszaknak/útviszonyoknak megfelelő). Nem ragozom tovább, szerintem érti jól. ;o)

Ha meg volt eddig elégedve a Contival és belefér a büdzsébe, a német gyártó aktuális téli mintázatával (TS860) valószínűleg most is elégedett lesz. De természetesen rengeteg remek mintázat elérhető a piacon, pláne ebben a kommersz méretben. Hogy írjak pár konkrét mintázatot is, legyen megemlítve a Bridgestone Blizzak LM005 vagy a Dunlop WnterSport5, olcsóbb szegmensből meg mondjuk a Vredestein SnowTrac5, vagy a Kléber Krisalp HP3.

Üdv, Gumidoki