Négy évszakos a 230 lovas Mercire?

2021.02.08. 11:31

Kedves Gumidoktor!

Tanácsát szeretném kérni. Az autóm egy 2008-as Mercedes CLK280, és elgondolkodtam a 4 évszakos abroncson. Évi kevesebb, mint 10 000 km-t megyek és a teleink sem olyan zordak mint régen. Azt hallottam az ilyen típusú gumikat inkább csak a kisebb autókra ajánlják. Az enyém viszont relatíve nagyobb teljesítményű (231Le) és hátsókerekes.

Ön szerint illene az autóra ilyen abroncs? Természetesen csak a legjobb mintázatokban gondolkodok a neves gyártóktól.

Köszönettel, Martin

Kedves Martin,

Helytállóak az információi. Így a szűk keresztmetszet esetünkben az autó maga. Egy 231 lóerős, hátsókerék-meghajtású autó nem feltétlenül ideális alany a négyévszakos gumikhoz.

A helyzetet tovább nehezíti, hogy ez a modell többnyire nagyobb, ráadásul kétszéles (elöl-hátul eltérő méretű) kerekekkel van felszerelve.

Arról sem ír, hogy ez a közel 10 000 km hogyan kerül bele az autóba, van-e benne autópályázás is? Vagy netán hegyes-völgyes lakókörnyezet, pl. Budai hegyek, ilyesmi?...

Ám igazából mindezektől függetlenül ez az az eset, amikor én nem javasolnám a négyévszakos mintázatra váltást. Nyilván a végső döntést ön hozza meg, de mindenkinek jobb, ha egy ilyen méretű, tömegű és teljesítményű autó alatt mindig az évszaknak leginkább megfelelő abroncsok vannak.

Üdv, Gumidoki