Egész évben téli gumival közlekednék

2021.02.16. 13:55

Tisztelt Gumidoktor!

Skoda Octavia III személygépkocsin használok egy minden biztonsági szempontból kiváló nyári abroncs garnitúrát (Goodyear Efficientgrip Performance 91V 205/55/16). Szárazon, vízen egyaránt kitűnő, de számomra nem élvezetes vele az utazás. Nem komfortos. Olyan rideg érzést közvetít ami engem zavar. Talán túl sportos.

Nem jó példa a télihez hasonlítani de a Dunlop Winter Sport 5-el amit télen használok szinte egész évben szívesen közlekednék. Azt annyira szeretem. Tudna-e ajánlani egy hasonlóan jó paraméterekkel rendelkező nyári abroncsot ami komfortosabb, kellemesebb utazási élményt nyújt a mostaninál. Vagy fogadjam el, hogy ez ilyen. Viszont cserébe teljes biztonságot nyújt, mert ezek a kiváló paraméterek ilyen jellegű "keménységgel" párosulnak minden esetben.

Köszönettel.Barna

Kedves Barna,

A téli abroncsok keverékének puhább karakterisztikáját, szerkezetének rugalmasságát eleve nem lehet összehasonlítani a nyári abroncsokéval.

A másik oldalon pedig úgy van kicsit, ahogy írta, a "penge" tulajdonságok és viselkedés együtt járnak az abroncs relatív "sprődségével". Persze az EfficientGrip Performance eleve sportosabb "hangolású" abroncs, így lehet találni nála komfortosabb nyári gumit, csak azzal lehet, hogy nem lesz olyan precíz a kormányzás és iránytartás, illetve rövid a fékút, mint ahogy megszokta Ennek ellenére meg lehet próbálkozni egy ilyennel, mert természetesen a puhább, eco-abroncsok is tudják a biztonsági előírásokat, de érezhető azért a különbség, pláne egy tapasztalt sofőrt feltételezve.

Üdv, Gumidoki