Terepképesebb gumit keresek a Subarura

2021.04.11. 10:53

Kedves Gumidoktor!

Feleségem "kutyasétáltató" Subarujára keresek gumit. Nem készülünk terepralin részt venni a kocsival, de az enyhe terepképesség (sáros földút) nem lenne hátrány. A modern szgk. vagy SUV gumik erre szerintem mind alkalmatlanok (4-5 hossz irányú vályú). Nagyon durva terep-profiltól némileg tartok hogy túl zajos lesz... Futásteljesítmény nem számít, évi kb. 10 - 12 000 km-t megy az autó, téli gumi+felni van hozzá pluszban.

Tud valamit ajánlani erre a sajátos felhasználásra? Yokohama Geolandar G015-t nézegetem...ez még árban is éppen beleférne... A profil nem tudom való-e ilyen terep képes személyautóra, vagy ez már túl durva?

Üdv, Csaba

Kedves Csaba,

Egyetértek, a klasszikus személy- és SUV-mintázatok gyakorlatilag kiépített útra készülnek. Hozzáteszem egy Outback a nagy hasmagassága és a fejlett hajtáslánca révén jobban elboldogul enyhébb terepen még ilyen gumikkal is, mint egy normál, kétkerékhajtású személyautó. De értem a törekvését!

Ha látványos terepképesség-javulást akar elérni, akkor bizony olyan mintázatok kell képbe kerüljenek, mint - az ön által is említett - Geolandar G015. A méret eléggé lekorlátozza a lehetőségeket, de ilyen még pl. a Dunlop Grandtek ST1, vagy a GoodYear Wrangler HP All Weather.

Több hirtelen nem is jut eszembe, ami a 215/60 R16-ban kapható, de mindenképpen A/T mintázat lenne ide a legcélszerűbb. Nyilván a másik oldalon zajosabb futás, némileg magasabb fogyasztás s kisebb stabilitás lenne egy ilyen mintázat "hozománya", ezzel tisztában kell lenni.

Tovább fűzve a gondolatot, esetleg B. tervnek egy tagoltabb, keresztmintás négyévszakos személyabroncs is szóba jöhet. De egy A/T lenne a tuti!

Üdv, Gumidoki