Kerékcsere után nagyobb sebességnél remeg a kormány

2021.05.09. 09:08

Tisztelt Gumidoktor!

Az autómon kb. 1 hónapja lett átnézve a futómű és a szerelőm szerint jobb oldalon egy kormánymű gömbfej rossz volt, ezt cserélte is és utána szakszerűen elvégezte a futómű helyes beállítását! Ekkor az autómon még a téli kerekek voltak fent, amik alufelnire vannak szerelve. Használtam az autót ezekkel a kerekekkel még kb. 2 hétig és elhatároztam, hogy lassan ideje lecserélni a kerekeimet nyári garnitúrára ami szintén külön alufelnire van szerelve!

Elvittem őket a szerelő-gumis ismerősömnél hogy felszerelés előtt ellenőrizze le a centrírozás helyességét amit meg is tett és közölte velem hogy a gép szerint mind a 4 tökéletes,egyuttal akkor már át is cseréltettem a kerekeimet a nyári garnitúrára és mióta azzal használom az autót azóta autópályán nagyobb sebességnél (Kb. 120-130 km/h) elkezd remegni a kezemben a kormány, de ha lassítok akkor abbahagyja viszont ha felgyorsítok a fent leírt tempóra akkor ismételten elkezdi és sajnos jobban visszagondolva tavaly nyáron is ezzel a problémával küzdöttem! Viszont a téli garnitúrámnál ezzel a hibajelenséggel sosem találkoztam!

Szerelő-gumis ismerőssel beszéltem ő csak annyit mondott nekem hogy mivel a futóművem most már minden szempontból rendben van illetve a kerekek centrírozottsága is ezért maradt az a hibalehetőség hogy vagy a felnim rossz vagy a gumim vagy legrosszabb esetben mindkettő! De jobban belegondolva azt a centrírozó gépnek ki kellene mutatni vagy ezt rosszul gondolom? Szükségem lenne a segítségére hogyan lehetne kiszűrni pontosan mi okozza ezt a hibát mert egy hosszabb úton nagyon bosszantó tud lenni a kormány folyamatos remegése!

Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Csaba

Kedves Csaba,

Megértem bosszúságát, nagyon zavaró állandó vibrációk közepette utazni. Sőt, a felfüggesztésnek sem tesz jót hosszú távon... Leírása alapján elég gyanús, hogy a nyári kerékszettjével nem stimmel valami. Sajnos a hagyományos kiegyensúlyozó gép nem mindenható, bizonyos rendellenességeket nem szűr ki. Tanult kollégám szokta mondani, hogy egy téglát is ki lehet centrírozni. (o: Én azt javaslom, hogy ha lehetőség van rá, tegyék fel gépre megint a kerekeket és szemmel is figyeljék meg őket forgatás közben. Sokszor szemmel kiszúrható, ha a felni, a gumi t, vagy éppen azért nem fut szépen a kerék, mert a abroncsperem nem "ült ki" megfelelően a felni peremére. Ha itt kiderül valami turpiság, meg lehet tenni a megfelelő lépéseket. Ha minden rendben, szemre is tökéletesek a kerekek és a centrír is rendben van, mégis fennáll a vibrálás, még van egy lehetőség.

A gép neve Hunter GSP9700. Ez a masinéria ugyanis a tengelyen való forgatás közben egy szintén forgó hengert nyom a kerékhez és több lézeres letapogató-szenzorral figyeli. Így azt is ki tudja szűrni, hogy a gumiabroncs oldalfalának, azaz a szerkezetének a rugalmassága körkörösen azonos-e? Illetve ezen túl javaslatot tud tenni, hogy a gumi felnin történő elforgatásával lehet-e és ha igen, milyen mértékben - optimalizálni az egész kerék forgás közbeni viselkedését. Végül arra vonatkozóan is javaslatot tesz, hogy melyik kerék milyen pozícióba kerüljön fel az autóra ahhoz, hogy a "rendszer" a lehető legfinomabban működjön. Ez egy drága gép, bekerülési költsége sokszorosa egy normál cenrtírozó gépnek. Ezért minden sarki gumisműhelyben nem elérhető sajnos. De tudok olyan gumiszervizt mondani önnek, ha "helyzet van", ahol el tudnak végezni ilyen géppel történő vizsgálatot.

Üdv, Gumidoki