Furcsán kopik a gumi

2021.07.09. 15:19

Kedves Gumidoktor!

A hétvégén megvizsgáltam a nyári gumikat, és a két hátsón furcsa gödröket vettem észre. A gödrök átmérője néhány mm-től néhány cm-ig terjed, az egész futófelület szélességében, kb. 30 cm hosszan. Elég sok gödör van, a mélységük pár tized mm lehet, de jól láthatóak, főleg, mikor nedves ruhával letöröltem a gumikat. A többi részen szép sima a felület. 225/45 R18, Hankook Ventus S1 evo2, 2016-os, 4-5 mm mintával. Képet sajnos nem tudtam csatolni.

Mi okozhatta ezt? Egy elfékezés, vagy megcsúszás? Felrakhatom ezeket a gumikat, vagy rázni fog? A Hogyan teszed tönkre a gumidat című videóban sajnos nem láttam ezt a típusú kopást. Szívesen küldök egy képet róla. Köszönöm szépen a segítséget!

Üdvözlettel, Péter

Kedves Péter,

Nem egyértelmű, hogy a konkrét esetben rendellenes kopásról beszélünk, vagy apró sérülésekről. Mert nem mindegy. Előbbit okozhat elhasználódott lengéscsillapító, vagy más futóműelem, míg utóbbi oka lehet elfékezés is, bár az nagyobb valószínűséggel mutatkozna az első tengely abroncsain. De lehet az is, hogy valamibe beleér a hátsó kerék berugózáskor.

Az sem derül ki soraiból, hogy ez a hátsó hajtott tengely-e? Ha igen, lehet útegyenetlenség is az okozó, ami "beletépett" a mintázatba. Sokkal több információ kellene tehát, meg legalább képek, de a legcélravezetőbb egy szakértő által "élőben" lefolytatott szemle. Ha garis még az abroncs, akkor a Hankook szakemberét felkérni erre - a vásárlási hely közbeiktatásával - lenne célravezető.

Üdv, Gumidoki