A gumik sebességindexében mennyi tartalék, ráhagyás van?

2021.10.29. 16:23

Kedves Gumidoki!

Azt szeretném kérdezni, hogy a gumik sebességindexében mennyi tartalék, ráhagyás van? Tehát például mennyire veszélyes egy H-s gumival rövid időre beleszaladni a 220-ba (természetesen ahol lehet), vagy tartósan az index által megadott sebesség felett menni 10 km/h-val, mondjuk megpakolt autóval? Gondolom van erre valami standardizált protokoll.

Köszönettel, Zoltán

Kedves Zoltán,

A protokoll az, hogy tartósan nem szabad túllépni az adott abronccsal annak a terhelési indexben rögzített terhelésnél a sebességindexében jelzett értéket. Ha ezt betartjuk, garantáltan bírni fogja. Hogy ebben mennyi "ráhagyás" van, az nyilván gyártótól és az adott terméktől, de rengeteg egyéb paramétertől is függ. Éppen ezért sosem fogják a gyártók ezt a végfelhasználóval tudatni, no meg azért sem, mert mindig vannak olyanok, akik végletekig ki szeretnek hegyezni mindent.

Van azonban itt még valami. Az első mondat ugyanis csak akkor igaz, ha megfelelő nyomással használjuk az abroncsot. Mindennek az alfája és omegája a nyomás, ami a gumikat illeti. Ha az nem megfelelő, nem fogja hozni a tulajdonságait, rendellenesen és/vagy furcsán fog kopni, nem tudja azt a végsebességet és terhelhetőséget, amire egyébként alkalmas. Tehát e határok feszegetése helyett sokkal inkább javasolt a nyomás rendszeres ellenőrzése.

Üdv, Gumidoki