M/T gumi télire?

2021.12.12. 09:31

Tisztelt Gumidoktor!

Használt M/T gumi vásárlását fontolgatom egy olyan terepjárómra, amivel sárban és hóban is kijutok a telekre. Ezek a gumik sárban nyilván, de havas, jeges úton alkalmasak-e a tapadásra, az autó megtartására?

Ezek a gumik mennyire műszaki vizsga és közút kompatibilisek, mivel gondolom, aszfaltos úton nagyban alulmúlják egy általános gumi tapadását, úttartását? Sok olyan hirdetést látok, hogy régi abroncs, de még jól tapad. Ezeknél az M/T gumiknál is igaz-e az általános tízéves használati idő a kopástól függetlenül?

Köszönöm válaszát, egy olvasójuk.

Kedves Olvasónk,

Az M/T abroncs a mud terrain szavak rövidítése. Ami egyszerűen fordítva 'saras terepet' jelent. Oda van fejlesztve, ott működik igazán. Minden más útviszony között, kiépített úton, pláne ha az csúszós, csak a küzdelem van vele. Én téli gumiként való használatát ennélfogva egyáltalán nem javaslom.

A második kérdésére az a válasz, hogy az M/T abroncsok tapadását elsődlegesen a mintázat kialakítása, a nagy, masszív mintablokkok, a sárkivetési képesség határozza meg.

Itt tehát egyrészt használhat "egyszerűbb" keveréket a gyártó, ami úgymond időtállóbb, másrészt nincs olyan jelentősége a keverék öregedésének. Tehát egy megfelelő mintamélységgel rendelkező, kvázi idősebb M/T gumi is még simán "hozhatja a formáját" valóban.

Üdv, Gumidoki