Téli-nyári gumi egy felnin

2022.03.11. 14:42

Tisztelt gumidoktor!

Hamarosan átvehetem az új autómat, amit nyári gumival adnak át. Az lenne a kérdésem, hogy árt-e a gumiknak, ha egy felniszettel használom az autót és mindig azon cseréltetem a téli-nyári gumikat? Vagy vegyek külön felniket a téli gumiknak is?

Üdvözlettel Sebestyén Péter

Kedves Péter,

Nyilván, ha megengedheti magának, és hosszú távra tervez az autóval, a legpraktikusabb megoldás a külön felni szett. Ha defekttűrő abroncsokkal szerelt autóról van szó, akkor meg egyenesen ajánlott. Az ilyen felépítésű abroncsokat ugyanis nem ajánlott "szerelgetni", mivel merevsége miatt a legszakszerűbb módon történő átszerelés közben is könnyen sérülhet a gumi pereme.

Ha nem defekttűrő gumiról van szó, akkor is minél nagyobb a kerékméret, vagy -teljesítményű az abroncs, annál inkább jobb, ha külön felnin fut a téligumi. Sok esetben eleve praktikusabb kisebb felni + ballonosabb gumi kombót választani télre, ha nagy a méretkülönbség, akkor költségben sem jelent többet, mint önmagában egy nagy méretű téligumi. Persze normál, 14-15-16"-os kerékméreteknél semmi gondot nem jelent a szezononkénti átszerelgetés sem, ha ezt az utat választja.

Üdv, Gumidoki