Aszimmetrikus mintázat: megviccelt vagy sem?

2022.04.14. 11:00

Tisztelt Gumidoktor!

A napokban sikerült megvásárolnunk egy használt autót a családnak. Egészen jó 1 éves nyári gumi szettel volt szerelve. Kaptunk grátiszként egy szett lemezfelnire szerelt téli gumit is hozzá, becsomagolva. Felületesen átnéztem, rendben van, jöhet!

Gondoltam, mivel mostanában a nyuszi szánkón jön, ezért nem kockáztatnék, és a maradék időre felraknám a téli gumikat. Otthoni szerelés előkészületekor jött a virgács! Nem is téli gumi hanem négy évszakos. No de sebaj. Aztán a következő, amin fennakadtam, hogy aszimmetrikus a futófelület mintázata. Oké, végül is csak tudja gyártó, hogy mi jó a népnek.

A végső elrettentő képet az adta, hogy felnihez képest jól szerelt (külső-belső oldal), az oldalak nem tükrösek. Vagyis az egyik oldali gumik középső szigetcsoport része előre gurulva a vizet a gumi hosszanti vájatába vezeti, míg a másik oldalt előre felé gurítva a gumi felületi kiképzése inkább a futófelület belseje felé vezetné a vizet, szerintem. Az engem megviccelni próbáló gumi szett: Platin RP 100 All Season.

Kérdezném tisztelt Gumidoktort, hogy ez így rendben van? Vagy csak én agyaltam túl? Köszönöm!

Kedves Levélíró,

Jót kacagtam sorain... :) Megviccelt, mint önt ezek a gumik. Mert megnyugtatom, rendben van ez így! Az a lényeg az aszimmetrikus mintázat-kialakítású gumiknál, hogy az oldalfalon több nyelven is jelzett külső oldal kifelé nézzen, ha a kerék felkerül az autóra. A két oldali papucs természetesen nem lesz így tükörképe egymásnak, de ettől a mintaelemek még teszik a dolgukat, higgye el! ;)

Képzelje csak el, ha egy aszimmetrikus gumi jobb és bal oldalon tükörképe lenne egymásnak, azt azt jelentené, hogy kéne belőle külön jobbos és külön balos verziót is gyártani. Azaz kötött forgásirányuk is lenne. Ez igen sok logisztikai problémát generálna, az utcai gumik soha nem ennyire kihegyezettek, így ettől a megoldástól eltekintenek a gyártók. Versenyabroncsok között már több olyan akad, amely aszimmetrikus és egyben forgásiránya is van, de ott minden a teljesítményre van kihegyezve, továbbá a szervizcsapatok képesek kezelni a kérdést.

Szóval minden rendben, nincs itt kérem semmi látnivaló, haladjanak tovább! :D

Üdv, Gumidoki