Ötéves, hatéves, hétéves...

2022.07.09. 17:27

T. Gumidoki!

Talán már volt, szinte biztos, de mivel örök a kérdés: gyári állapotú, vadiúj, kocsin sose járt 5-6-7 éves abroncsot szabad-e venni/használni?

Illetve mennyivel kockázatosabb/rosszabb egy 2. vagy 3. osztályú (Barum, Debica, Matador, Viking stb.) ilyen típusú gumi (X éves), mint egy (X éves) Conti, GY, Dunlop? Téli gumit keresve ajánlottak egy szett 2015-ös Conti TS850-et, vagy 2016-os Nokiant, azzal érvelve, hogy még mindig jobb gumik, mint a nexcsingcsungok és társaik.

Köszönettel, Fekete Levente

Kedves Levente,

Az általános javaslat, amivel nagyjából minden abroncsgyártó egyetért az az, hogy 10 éves koráig használható egy gumiabroncs biztonsággal. Ez kb. működik is. Az abroncs a hőváltozások, a levegővel történő érintkezés hatására álltában is öregszik. Pláne, ha napsugárzás is éri közben. Azért lutri ilyen szempontból egy használt, vagy akár új, de régebbi gyártású gumi, mert senki nem tudja megmondani/garantálni, hogy azt milyen körülmények között tárolták. Éppen ezért nincs egzakt és korrekt válasz a kérdésére sem. Nyilván nagyon sok mindent elárul az abroncs állapota, színe, szaga (nem vicc!), repedezések jelenléte, vagy épp hiánya stb. Simán lehet egy példásan tárolt 6 éves gumi jobb kondícióban, mint egy 2 éves, kert végébe dobott...

Az megint más, ha egy 6-7 éves autón a saját, gyári abroncsai vannak még megfelelő profilmélységgel. Az - ha állapotra megfelelőnek tűnik - sokkal bizalomgerjesztőbb lehet, mint egy ki tudja honnan előszedett használt gumi. Nem mondom, hogy a mai abroncsárak mellett nincs létjogosultsága a használt vásárlásának, csak nagyon észnél kell lenni. Minden ilyen eset egyedi tehát, de a kockázat benne van. Végül azt sem érdemes elfelejteni, hogy az abroncsipar is nagy lépésekkel halad előre, a fejlődés ezen a területen is töretlen; tehát egy mai középkategóriájú abroncs lehet, hogy simán tudja egy 6-8 éves, két generációval ezelőtti prémium nívóját... ;)

Üdv, Gumidoki