Mit jelent az FR jelölés a gumikon?

2022.07.13. 11:42

Tisztelt Gumidoktor!

Ahogy nézem, a Continental gumik esetében az FR jelölés peremvédőt jelent, de mi is ez pontosan? Ez erősített oldalfal? Olyat is olvastam, hogy kicsit jobban kiáll, ezzel védve a felnit a dörzsölődéstől, hisz a gumi találkozik először a padkával. Ez nekem furcsa, nem inkább a gumit kellene védeni vezetésbiztonsági szempontból? A kérdésem lényege tulajdonképpen az, hogy emiatt a gumis nem fog szentségelni, mert mondjuk nehezebb szerelni?

Előre is köszönöm válaszát! Gergely

Kedves Gergely,

Így van, a német Continental abroncsgyártó FR rövidítéssel (felgen ripen) jelöli az úgynevezet peremvédő jelenlétét termékein. Nem egységes nomenklatúra ez, más gyártók másképp jelölik ugyanezt, például:

RFP azaz Rim Fringe Protector

FP azaz Fringe Protector

MFS azaz Maximum Flange Shield

FR azaz Felgen Ripen

FSL azaz Felgenschutzleiste

ML azaz Mit Leiste

Ennek azért van jelentősége, mert ez a rugalmas gumikitüremkedés sokszor maradandó sérülés nélkül vészeli át a padkával való találkozást, míg a felni azonnal karcolódik ilyen esetben. Nagyobb, peresebb abroncsméretekben megszokott a peremvédős kivitel, így a gumis sem fog szentségelni, ha éppen ilyen gumit kell szerelnie, mert a szerelés szempontjából ennek tulajdonképpen nincs jelentősége. Ám ha a gumis szentségelne mégis emiatt, azonnal állj tovább és keress egy másikat! ;)

Üdv, Gumidoki