Csak nagy felni mehet a Kugára?

2022.11.12. 10:11

Kedves Gumidoktor!

2018-as gyártású Ford Kuga 1,5 Ecoboost típusú autómra keresek téligumit acélfelnivel. A gyári méret ami most rajta van alufelnivel 235/55R17. Az lenne az elsődleges kérdésem, hogy lehetne-e olcsóbb alternatívaként 215/65R16 méretű gumit használni, és ha lehet akkor ehhez milyen felniméretet kell választani? Azért vagyok bizonytalan, mert azt hallottam, hogy a fék miatt nem jó hozzá csak a 17"-os kerék, ezért lenne szükségem a szakértelmére.

Ha nem jó akkor milyen alternatívát lehetne használni, vagy csak a gyári méret a megfelelő?

Ezenfelül kérem írja meg milyen téli gumit ajánl erre a kocsira. Évente összesen kb. 10 000 km-t megyek az autóval, és ha nagy hó van nem hozom elő az autót, így a négyévszakos is szóba került, de mivel szinte új Michelin nyári gumi van rajta, ezért hogy ne kótyavetyéljem el inkább vennék téli gumi felni garnitúrát, hiszen ez biztonságosabb is. Eddig a GoodYear és a Continental gumival szemeztem, de nem tudom most melyik lenne jobb ár érték arányú, vagy mi mást érdemes venni?

Üdvözlettel: Viktor

Kedves Viktor,

Jól hallotta, megerősítem, hogy a '18-as évjáratú Kugán a fékek mérete miatt nem használható a 16"-os kerék, minimum 17" kell rá. Innentől kezdve viszont lehet, nem is kellene új felniszettet vásárolnia, elég lenne a meglévőn cserélgetni a szezonnak megfelelő gumikat. Télre is természetesen a gyári, 235/55-ös méret javasolt erre az autóra. Persze ettől még vehet külön felnigarnitúrát a téligumikhoz, csak nem szükségszerű. Ha mégis így dönt, ehhez irányadónak leírom a gyári felni méretét: 7,5x17" ET52,5 5x108x63,4 mm.

A jelzett futásteljesítmény miatt valóban lehet(ne) létjogosultsága esetében a négyévszakos gumikon való elmerengésnek, de ha nem bízik ebben a megoldásban, egy ilyen méretű és tömegű autón én sem forszírozom ezt. Nagyon sok remek mintázat van a piacon, amelyek külön kategóriába sorolhatóak. Ha szeretné megőrizni a Michelinnel megszokott futáskultúráját az autónak és a büdzsé is megengedi, akkor érdemes a prémium szegmensből válogatnia. Az ön által felsorolt két márka is ide tartozik. Mindkettőnek szuper téli termékei vannak, ha bízik bennük, nem beszélem le egyikről sem. Annyit írok csak, én a kettő közül a GY-t érzem kicsit jobbnak. De nem beszéltünk akkor a szintén prémium Pirelli, Bridgestone, vagy éppen Michelin vonatkozó mintázatairól sem még... :)

Üdv, Gumidoki