Jobbra húz a Suzuki Vitara - a téli gumi lehet a ludas?

2022.11.25. 06:04

Tisztelt Gumidoktor!

Új Vitarámra most szereltettem fel új téli gumikat. Az új gumikon erős gyorsításkor jobbra húz a kormány és vele az autó is. Ránézésre a gumi sértetlen, a nyomás egyforma 2,4 bar, forgásirány megfelelő. Mielőtt visszamennék a gumishoz: Más a téli kerék méret, lehet, hogy ez a gond? Nyári: 215/55R17 Continental, téli: 205/65R16 Nokian wr d4. A téli felni a klasszik SX4 alufelnije, 205-ös gumik voltak rajta. Az autó szinte új, a nyári gumival nem volt ilyen probléma.

Köszönettel: Bálint

Kedves Bálint

Nem szerencsés, hogy sem a felni, sem a gumiméret nm specifikus az autón. A régi SX4 felnije fél collal keskenyebb, mint a Vitaráé, a gumiméret sem a gyári 215/60 R16. A felsorolt tények meg tudják zavarni az autó futóművét, illetve érzékenyebbé tudják tenni a viselkedését a nyomvályúkra, útegyenetlenségekre. Mindezekkel együtt lehet a gumiban is a hiba. Ez viszont műszeresen ellenőrizhető; igazolható, vagy éppen zárható ki. Az ennek kimutatására alkalmas gépet úgy hívják, hogy Hunter GSP9700, amelynek működéséről a forgalmazó honlapján olvashat, ahol talál műhelyeket is, amelyek rendelkeznek ezzel a masinériával.

Érdemes mindezek előtt egy olyan próbát csinálni, hogy megcserélve a két első kereket egymással, mi a tapasztalat? Más-más a konzekvencia, ha marad a jobbra húzás, vagy épp balra kezd el menni az autó, esetleg semleges marad a viselkedés... ;)

Üdv, Gumidoki