Semmilyen vezetéssegéd nincs: így is jöhet a négyévszakos?

2023.04.03. 17:03

Tisztelt Gumidoktor.

Az 1993-as Skoda Forman Plus-omhoz keresek gumit (165/70 R13) mivel a hónak köszönhetően kiderült, hogy elfogyott. Azon kezdtem el gondolkozni, hogy jobban megérné-e a téli gumit kiváltanom négyévszakosra úgy, hogy idén nyári szettet is be kellene szereznem. Az autóval évente átlagosan 15 ezer kilométert teszek meg többségében országúton és városban.

Azonban ami számomra a kérdés magját is alkotja, hogy télen mennyire befolyásolja az autó menettulajdonságait? Mivel az autóban koránál fogva nincs semmilyen vezetési segédlet, ezért tartok attól (főleg most télen), hogy az "alap" téli gumihoz képest a tapadás nem lenne megfelelő, így gyakorlatilag csak magamat szivatnám télen.

A kérdésem az lenne, hogy érdemes-e így a "szezonális" gumikat egy garnitúra négyévszakossal kiváltanom (főleg a téli üzemet lengik nálam körbe kérdőjelek) vagy maradjak a cserélgetésnél? Ha érdemes, akkor milyen gumikat ajánl? Érdemes-e a 10 ezer forint környéki "gyors és olcsó" megoldások között nézelődni vagy egy jobb és minőségibb garnitúrára érdemes áldozni, ami tovább kitart, és megéri az árát?

Válaszát és tanácsait előre is köszönöm. Üdv: Dani

Kedves Dani!

Eléggé határeset a dolog, nyilván ezért vacillál ön is ezen a kérdésen... ;o)

Azért egyrészt a 15 ezer kilométer nem oly kevés éves szinten, másrészt sok benne az országút. Maga a méret viszonylag olcsón beszerezhető, szerelés szempontjából sem kihívás, pláne a mai kerékméretek mellett. Én azt mondanám, hogy ne váltson négyévszakosra!

Ha mégis, akkor a legjobbak közül érdemes válogatnia, gagyi mellett végképp nem érdemes letenni a voksot. Téliből, nyáriból pedig az autó kis tömege és teljesítménye miatt pont felesleges a csúcskategóriát megcéloznia. Mindez abba az irányba tereli a dolgot - szerintem - , hogy maradjon az évszakoknak megfelelő gumiknál, és cserélgessen. Remélem, sikerült talán pár új szempont hozzáadásával döntéshez segítenem! :)

Üdv, Gumidoki

Címlapkép: Bolla György