Hitel esetén először a kamatot fizetem?

2008.05.26. 19:40

A tőketartozás rejtelmei

Kedves Hiteldoki!

Igaz-e, hogy a hitelre vett kocsim után először a kamatot fizetem, vagyis ha mondjuk két év után ki akarok szállni az ötéves hitelből, még mindig ugyanakkora a tőketartozásom?

Köszönöm!

Kedves Érdeklődő!

A finanszírozási szerződések kamatszámítására vonatkozóan azon az elven alapul, hogy a tárgy havi törlesztőrészletben a szerződés kezdetétől, illetve az előző törlesztő részlet dátumától eltelt időszakra számolt napi kamatot megfizessék. A napi kamatot a még meg nem fizetett tőkére, a szerződés hatályos kamatlábával határozzuk meg. A törlesztőrészletekben megjelenő kamat a napi kamat és az eltelt napok számának szorzata.

Példa: 1 000 000 Ft tőketartozás 5% kamatláb esetén a 05.15-én esedékes törlesztő részlet kamattartalma (kamatszámítás időszaka: 04.15 - 05.14):
((1 000 000 Ft×0,05) / 365) × 30 = 4110 Ft

Az, hogy a futamidő alatt milyen mértékben csökken a tőketartozás, a havi törlesztőrészlet nagyságának függvénye. Ebből adódik, hogy ha például a szerződést könnyített fizetési paraméterek szerint kötik meg, azaz a futamidő elején nagyon alacsony a törlesztőrészlet, akkor előfordul, hogy a havonta megfizetett összeg csak a kamatra elegendő, tőketörlesztés nem történik. Amikor a könnyített időszakot követően a törlesztőrészlet megemelkedik, a kamaton felül már a tőke megfizetése is elkezdődik. A csökkenő tőketartozásra havonta számolt kamat mennyisége ezzel párhuzamosan szintén elkezd csökkeni.

Üdvözlettel:

Hiteldoki

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.